Neden hapşırıyoruz? Herhangi bir sebeple burun zarının gıcıklanması sonucu solunum kaslarının birdenbire kasılmasıyla ağız ve burundan hızlı, gürültülü soluk boşalması olayı, hapşırma olarak tanımlanır. Genelde hapşırma kelimesini hapşurma olarak kullanıyoruz ama doğrusu haşırmaktır.
Hapşırmak ne demek?
En basit ifadeyle, ani, irade dışı, sesli ve şiddetli bir şekilde ağızdan ve burundan nefes vermektir.
Burun kanallarındaki sinirlerim uyarılması sonucu oluşan bu psikolojik reaksiyonda, sinirlerin uyarılma nedenleri değişiktir. En sık nedeni alerjik etkilenmedir ama toz, duman, parfümler hatta aniden ışığa bakma gibi başka birçok nedeni daha vardır.
Nefes alırken burnumuzdan geçen hava onun dar kanallarından türbülans oluşturarak geçerken hem ısısı ayarlanır hem de içindeki toz burada filtre edilir. Hapşırmamıza neden olacak bir uyaran söz konusu olduğunda sinir uçlarının ikaz göndermesiyle burnumuzdan önce, bizim pek farkına varmadığımız bir salgı gelir. Bu salgının ardından beynimize giden ikazla, baş ve boynumuzdaki kaslar uyarılarak ani nefes boşanması yaşanır. Ses tellerinin olduğu bölüm önce kapanır ve buradaki havanın basıncı iyice yükselir, sonra aniden açılarak hava yüksek bir sesle dışarı verilir. Tabii beraberinde burnumuzdaki toz gibi yabancı maddeler ve soğuk algınlığı yaratan mikroplar da... Ancak tıp bilimi, hapşırmayla yayılan mikropların, elle yayılanlardan çok daha az olduğunu saptamıştır.
Uyku sırasında özellikle rüya safhasında sinir sisteminin bazı elemanları kapalı olduğundan normal şartlarda hapşırma olmaz. Uyarı çok kuvvetli ise olabilir ama anında uyanılır ancak bu beyin tarafından tehlike olarak algılanmaz; uyurken ayağını gıdıkladığımız kişinin ayağını çekip, arkasını dönüp, uyumaya devam etmesi gibi sayılabilir.
Hapşırma refleksinin detayları tam bilinmese de kesin olarak bilinen bir şey vardır; Hapşırırken gözlerinizi açık tutamazsınız. Bunu bilimciler, vücudumuzda bir acı veya ağrı duyduğumuzda gözlerimizi kapatmamıza bağlar.
Kibarlık olsun diye hapşırığı tutmaya çalışmak ise kesinlikle tavsiye edilmez; çünkü beyin kanaması gibi ciddi bir riski vardır.
Kaynak: www.tutkuyayinevi.com | İlginç Bilgiler Ansiklopedisi
0 Yorumlar
Bu konu hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yorumlarda yazmayı unutmayın.
EmojiEğer yorumunuz sistem tarafından görüntülenmiyorsa lütfen GMAIL hesabınızla giriş yaparak yeniden deneyin.