Neden Yaşlanıyoruz?

Neden yaşlanıyoruz

Neden yaşlanıyoruz diye düşündüğünüzde yaşlanmayı durdurabilecek bir çözüm bulamıyorsunuz. Sınır tanımayan kozmetik, estetik ve sağlık sektörü daimi gençliğe kavuşmak isteyenlere umut vermeye devam etse de eninde sonunda her insanın yaşlanacağı gerçeğini ortadan kaldırmıyor; en azından henüz!

Neden Yaşlanıyoruz?

Yaşlanma aslında doğduğumuz andan itibaren vücudumuzun programlanmış olan görevlerinden birisidir. Hormonların karmaşık şekilde gerçekleşen etkileşimleri tarafından düzenlenir. Beslenme alışkanlığı (özellikle yağlı besin tüketimi), metabolizmanın geniş işleyişi (serbest radikallerin oluşumu) ve fazla kilolar da yaşlanma etkisini hızlandıran etkenlerdir. Ayrıca DNA yapısındaki belirli bölgeler de yaşlanmadan direkt sorumludur.

Her hücre bölünmesi sırasında hücre içerisindeki genetik madde, kendini yeni hücreye aktarabilmek amacıyla kopyalar.

İşte bu kopyalama esnasında, genlerin uç noktalarındaki bazı özel bölgeler de kısalarak yeni hücreye geçer. Dolayısıyla, her hücre bölünmesinde ve yenilenmesinde bu özel bölgeler daha da kısalır ve bir süre sonra artık hücre yenilenmesi gerçekleşemez. Yaşlılarda yaraların geç iyileşmesi ve dokuların artık kendini yenileyememesi, bu nedene dayalıdır. Ayrıca metabolizmada işlevini yitiren ve eskisi gibi etkinlik sağlamayan her aşama, yaşlanmayı hızlandırır. Vücut hücrelerine ve onların işleyişine zararlı etkisi bulunan her yabancı madde (alkol, sigara, radyoaktivite ve ağır metaller gibi çeşitli mutajen* maddeler, vs.) hem direkt olarak hem de bağışıklık sistemini zayıflatmak suretiyle dolaylı olarak yaşlanmaya etkilidir. Belirli aşamalarda yapılan müdahaleler, yaşlanma etkisini yavaşlatabilir ancak yaşlanmayı tam olarak önleyebilmek henüz mümkün değildir.

Neden yaşlanıyoruz; çünkü sistem yaşlanmamız üzerine programlanmış durumda.


Kaynak: www.tutkuyayinevi.com | İlginç Bilgiler Ansiklopedisi
Yazar: Eren ŞENOĞUL | E-Ticaret Danışmanı
Görüşleriniz

Yorumlarınız

0 Yorumlar