Lojistik Altyapısının Kurulumu
Lojistik, e-ticaret sektöründen ayrı düşünülemez. E-ticaret sistemlerinin kurgulanmasında firmaların ilk olarak ekosisteme kattığı entegrasyonlardan biri, lojistik sistemleri entegrasyonudur. Lojistik sektörü, e-ticaret firmalarına yönelik yatırımlarına önem vermektedir. Birbirini üst düzeyde destekleyen iki sektör, içi içe geçmiş durumdadır. Artık lojistik altyapısını tam olarak kurgulayamamış e-ticaret firmaları başarılı olamamaktadır. Lojistik şirketleri de e-ticaret firmaları için yeni hizmetler ve yeni çözümler hayata geçirmektedir.E-ticaret girişimlerinde lojistik altyapısının kurulması profesyonel süreçler gerektirir. Lojistik altyapı kurulumu için belli bir finansal seviyeye ulaşmak beklenmemelidir. E-ticaret sitesi kurulumu aşamasında lojistik altyapı da sisteme dahil edilmelidir. E-ticaret ekosistemine bakıldığında lojistik altyapı kurulumuna önem veren ve profesyonel bir lojistik altyapı kurgulayan e-ticaret girişimlerinin başarılı olduğu gözlenmektedir. Çünkü lojistik, e-ticaretin en hassas konularından biridir.
✅ E-Ticaret ve Lojistik
E-ticaret ve lojistik, ayrılmaz bir bütündür. Bu sebeple e-ticaretteki gelişmeler iki sektör arasında işbirliklerini doğurmuştur. Lojistik firmaları müşteriye birebir ulaşır ve müşteri ihtiyaçlarını ve tepkilerini gözlemleyebilir. Lojistik süreçlerinin müşteri ile temasta elde ettiği geri dönüşler, e-ticaret sektörü için bir fırsattır. Bu sayede müşterileri için daha etkin ve yeni çözümler geliştirilebilir ve müşterilere sunabilirler.E-ticaret işlemlerinde ürün gönderimlerinin çok büyük bir bölümü kargo firmaları aracılığı ile yapılmaktadır. Kargo ile gönderim söz konusu olduğunda depolama, stok, sevk ve idare sistemleri de gündeme gelmektedir. E-ticaret aracılığı ile milyonlarca ürünün iller, ilçeler ve ülkeler arasında müşterilere ulaştırıldığı göz önüne alınırsa lojistiğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Lojistik firmaları, e-ticaret sektörünü müşteri nezdinde temsil etmektedir. Bu sebeple önemli bir sorumluluk taşıyan lojistik firmaları, anlık stoklarla çalışan e-ticaret sektörü ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. E-ticaret ile lojistiğin entegrasyonu, her iki sektöre de maliyet kontrolü sağlamaktadır.
✅ E-Ticarette Lojistik Yönetimi
E-ticaret, çok yönlü çözümlere ihtiyaç duyan bir sektördür. Bu çözümler, e-ticaret sitesi kurulumu aşamasında dikkate alınmalıdır. Bunlardan biri olan lojistik, her tür teslimattan sorumludur. Lojistik, e-ticaret kargoları ve depolama çözümlerini de içermektedir.E-ticaret firmaları lojistik altyapıyı kurarken hedefleri doğrultusunda tercih yapmaktadır. Büyük çaplı e-ticaret firmaları kendi lojistik süreçlerini kurgularken, daha küçük çaplı e-ticaret girişimleri ise, lojistik süreçlerin yönetimini e-ticaret lojistik firmalarına bırakmaktadır.
Lojistik firmalar, teslimat, depolama ve montaj hizmetleri sunabilmektedir. E-ticaret sitelerinin tüm lojistik gereksinimlerine göre operasyonel bir süreç işleten lojistik firmaları, özellikle orta ve küçük ölçekli şirketler için operasyon yönetimi sağlamaktadır.
✅ E-Ticaret Lojistik Altyapısı Nasıl Kurulur?
Lojistik genel olarak doğru zamanda doğru müşteriye doğru ürün teslim etmek anlamına gelir. Başarılı bir e-ticaret için en önemli bileşenlerinden biri fiyatta rekabetçi ve etkin bir lojistik hizmetidir. Lojistik; stratejik fiyatlandırma, müşteri memnuniyeti ve en önemlisi işletmeye nakit akışının belirlenmesinde kilit rol oynar. Lojistik e-ticaretin ayrılmaz bir bileşenidir; ancak altyapı, tüketici davranışları ve lojistik maliyeti gibi çeşitli faktörler lojistik kurulumunu zorlaştırmaktadır.E-ticaret girişimleri için lojistik altyapı kurulumunun farklı yolları vardır. Öncelikle bir ofiste ihtiyaçları karşılamak üzere temel lojistik altyapı tesis edilebilir. Bu aşamada ilk olarak e-ticaret gönderileri sağlayan kargo şirketleri ile iletişime geçilerek, anlaşma yapılmalıdır.
Diğer bir alternatif de, bir lojistik şirketi ile işbirliği yapmaktır. Bu alanda hizmet veren çok sayıda firma bulunmaktadır. Ülke veya dünya çapında kapsamlı bir operasyonel süreç sunan dev lojistik şirketleri, operasyonda oldukça etkilidir. Bu lojistik firmalarının en büyük dezavantajı, ilk kurulum veya başlangıç için oldukça maliyetli olmalarıdır. Gönderinin türüne ve gönderim adresinin uzaklığına göre lojistik masrafları, üründen elde edilecek kârdan çok daha fazla olabilmektedir.
Artan e-ticaret girişimi sayısı ve yüksek lojistik maliyetleri, bütüncül lojistik uygulamalarını gündeme getirmiştir. Küçük e-ticaret firmalarının müşteri tabanları da küçüktür. Bu küçük firmaların günlük olarak önemli siparişleri yoktur; ancak tüm bu e-ticaret firmalarının siparişleri toplandığında büyük miktarda sipariş ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple lojistik veya sipariş toplayıcı aracı firmalar, e-ticaret firmaları ile ortaklık kurarak, kümülatif siparişler toplamakta ve büyük lojistik şirketleri ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde müşterilere ulaştırmaktadır.
Online satışlarda günde sadece iki adet sipariş oluşturulduğunu varsayalım; siparişler az olduğu için lojistik şirketleri pazarlık yapmayacaktır. Ayrıca, nakliye masrafları çok yüksek olacaktır. Ancak lojistik toplayıcı firmalar ile ortaklık, yüksek oranlı nakliye ücretlerinden ve çoklu seçeneklerden yararlanma imkanı verecektir.
Etiketler: E-Ticaret ve lojistik, E-ticaret depo ve lojistik kurulumu, e-ticarette lojistik firmaları
Kaynaklar: eticaret.gov.tr
0 Yorumlar
Bu konu hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yorumlarda yazmayı unutmayın.
EmojiEğer yorumunuz sistem tarafından görüntülenmiyorsa lütfen GMAIL hesabınızla giriş yaparak yeniden deneyin.